Bloemschikken het jaar rond 2018-2019

SEPTEMBER Zomerherinneringen in een rozenbottelkrans of mand 

Herfst! De veranderende natuur betekent afscheid nemen van de zomer en genieten van een kleurrijke herfst! Het jaargetijde van de kleuren oranje, geel, bruin en rood. Rozenbottels, hortensia’s, appeltjesen eikenblad scheppen zomerherinneringen in huis voor de winter. Met deze fraaie en lang houdbare materialen maken we dit jaar:

A. Een gebonden krans op een basis van stro met een doorsnede van 40 cm ÓF

B. Een laag, breed en rond arrangement op een schaal of mand met een doorsnee van 20 á 30 cm en een hoogte van ongeveer 5 cm met of zonder voet.

Zelf neem je eiken- en/of klimopblad mee, eventueel extra rozenbottels, bramen, hypericum, hortensia’s, kleine sierkalebasjes en/of zaaddozen van uitgebloeide bloemen. Derozenbottels zijn bij mij te koop voor € 15.00.Maak je er geen gebruik van bel of mail me svp

NOVEMBER Biedermeier of krans met Italiaans eikenblad

In een krans van steekschuim wordt Italiaans eikenblad (steeneik) gecombineerd met andere materialen die indrogen zoals rozemarijn, tijm, safari-bolletjes, plataanbolletjes, kastanjes, noten, etc. Gewoon eiken- of beukenblad kan er ook in verwerkt worden. Deze materialen zijn ook geschikt om in een gezellige pot te verwerken in een rond arrangement. Erg leuk om te doen en een bloemstuk waar je lange tijd van kunt genieten.

DECEMBER Advent en kerst

A. Adventarrangement
Op een langwerpige schotel waarop twee blokken steekschuim passen maken we een adventarrangement. Met bv. Eucalyptus, Pinus, een grillige tak of een bundel takken kan er op eenvoudige wijze een meterlang stuk  worden gemaakt. Heel geschikt voor een lange eettafel, op een side-table of op een consol onder een spiegel. Vier glaasjes voor waxinelichtjes, symbool voor de Advent, worden verwerkt tussen mooie groensoorten, dennenappels, enkele bloemen en eventueel enkele kerstaccessoires.

B. Alternatieve kerstboom
Op een hoge vaas komt een plastic plantenschotel met steekschuim. In deze ondergrond komt een horizontale bundel van takken, die sfeervol wordt “aangekleed” met bloemen, dennenappels, kerstballen, lampjes, kerstaccessoires en mooie groensoorten. Aan de bundel kunnen kerstversieringen worden gehangen en steekbuisjes met bloemen.  Je zult zien dat eigen creativiteit, fantasie en een klein beetje hulp tot een verbluffend resultaat kan leiden.

JANUARI Eigen gekozen creatie

Als inspiratiebron een bloemstuk met voorjaarsbloemen – en bolletjes, gezien bij een bloemenwinkel, op het internet of in één van de tijdschriften zoals Special Bloemschikken of tijdschriften waarin artikelen aan bloemschikken zijn gewijd, bv. Seasons, Landleven, Tuin & Co. Het mag wel maar hoeft niet precies nagemaakt te worden, omdat dezelfde materialen misschien niet te krijgen zijn of je hebt niet dezelfde ondergrond. Zie het voorbeeld als een indicatie en ga ermee aan de slag. Heb je een schaal of vaas met een lastige vorm en waar je moeite mee hebt om er iets moois op te schikken behoort dat ook tot een mogelijkheid. Een nieuwe uitdaging!

FEBRUARI Speels bloemstuk in zuilvorm

In een gezellige pot worden twee blokken steekschuim gestapeld. Met takken van rode of groene Cornus, plataan, linde of groene takken uit het bos wordt een luchtige zuil gevormd. Tussen deze takken komen bloemen, groen- en bladsoorten, bloembolletjes etc. Kies bloemen met een solitaire uitstraling om bovenin te verwerken zoals:  Ornithogalum, Anthurium, Zantedeschia, Agapanthus, Artisjok, Lelie, Amaryllis of Nerine. Materialen met ronde vorm en blad dienen als ondersteuning en om vorm te geven en worden compact tussen de stelen geschikt. Als contrast met de strakke vorm kunnen grillige takken, lissenblad, hederaranken etc. verwerkt worden.

MAART Een hanging basket, versiering voor terras of voordeur

Een takkenweefsel van Corylus, Salix, hop, kamperfoelie of Clematis rondom een hanging basket van metaal. Voor zomerbloeiers is het nog te vroeg in het seizoen. Er zijn ook mooie voorjaarsplanten zoals: madeliefjes, bolletjes en vergeet-me-nietjes. Een combinatie met tuinkruiden kan ook! Hulpmiddelen zijn kippengaas, plaatmos en sphagnum. Het zal een mooi resultaat worden en met de juiste verzorging een arrangement om lang van te genieten.

APRIL Een paas-tafelarrangement met kransjes

De natuur ontluikt. Het is Lente! Weer volop genieten van ‘t voorjaar.

Een tafelversiering met vrolijke voorjaarsbloemen, bolletjes, paasaccessoires en bijzondere kransjes van berkentakjes en kwarteleitjes. Een mooi geheel in bv.  créme, licht-groene en zachtblauwe tinten,geschikt voor de eettafel, een side-table of een lage kast

Advertenties