Materieschilderen & de Zin van Kunst

Maandag 5 juli t/m vrijdag 9 juli 2021 

Maandag 20 september t/m vrijdag 24 september 2021

door Nicole Huijs-Karrèr

Schilderen op z’n Frans in Eefde (NL)

Een schilderij met teer en zand van Jaap Wagemaker (1906-1972) en de afdrukken van handen uit de Cueva de los Manos in Argentinië (zo’n 10.000 jaar eerder) zullen de leidraad vormen voor deze schilderweek in de heerlijke tuin/het atelier van het Sabi Centrum voor Kunst en Filosofie in Eefde…

Want waaróm begonnen mensen ooit beelden en afbeeldingen te maken? En ook: hóe deden ze dat, met welke materialen? In deze cursusweek gaan we met deze vragen en met de duizenden jaren van onafgebroken kunstzinnige ontwikkeling aan het werk! Dit betekent een kennismaking met een veelheid aan materialen en technieken: vanuit de eenvoudige aardkleuren van de steentijd, via de Renaissance – met de rijkdom aan goud, rood en blauw – naar de materieschilders van de 20ste en 21ste eeuw – die teruggrepen op de kleuren en materialen van de alleroudste kunstenaars. We gaan pigmenten en bindmiddelen ontdekken, we gaan het hebben over religie, magie en alchemie en we gaan, vooral, onze handen uit de mouwen steken!

De mix van verhalen en materialen zorgt als vanzelf voor inspiratie en zetten je aan tot ‘spiegelend schilderen’. Met acrylverf op 300 grams aquarelpapier of eventueel op zelf meegebracht doek, een klein groots schilderproces!

Sabi Centrum Eefde

Impressie WeekProgramma

Spiegelend beelden creëren, terwijl je je persoonlijke en unieke uitdrukkingsvorm zoveel mogelijk tot zijn recht laat komen. Dit is wat in deze schilderweek, onder leiding van Nicole Huijs-Karrèr, voorop staat. Je laat de rust & ruimte op je inwerken, terwijl Nicole in dagelijkse lezingen van ongeveer een half uur over de indrukwekkende geschiedenis van materieschilderen vertelt.

DSC_0273

Niet alleen rond om je heen kijken naar de omgeving, de tuin en naar vroegere voorbeelden werkt inspirerend, maar juist ook heel dichtbij, naar wat andere deelnemers maken.  Aan het eind van de schildersessies wordt dan ook telkens elkaars voortgang bekeken en besproken. Gaandeweg zal iedereen ontdekken hoe groot en rijk en ook verrassend je fantasie kan zijn. En hoe je dit op een eigen manier in prachtig schilderwerk kunt omzetten.

schilderen2

We schilderen zoveel mogelijk in de tuin van Sabi Centrum voor Kunst en Filosofie. Hierbij zal Nicole je graag met praktische aanwijzingen begeleiden bij de technische en kunstzinnige uitdagingen van de deze week.

Praktische informatie: 
Corrie Haverkort van Sabi Centrum voor Kunst en Filosofie – Mettrayweg 28 in Eefde – biedt ons gastvrijheid in haar huis, tuin en grote atelier. Iedereen slaapt en ontbijt thuis of regelt zelf een accommodatie in de buurt. Wij ontmoeten elkaar  rond 9.30 uur bij Corrie en laten ons de rest van de dag en vroege avond verwennen door de culinaire kunsten van Truus. Minimaal 5 en maximaal  10 deelnemers. Kosten: € 495, inclusief materialen en maaltijden (de heerlijke lunches en de feestelijke diners).

Voor meer informatie, zie ook www.nicolekarrer.nl

Ga naar het aanmeldingsformulier om je te verzekeren van een plek om jezelf deze prachtspiegel voor te houden.

Reacties deelnemers
• Dit jaar wordt mijn 3e schilderworkshop in Ygrande. Zodra je in Ygrande arriveert en de pastorie binnenkomt, voel je je thuis. De ontvangst met koffie en lekkers doet je de reis vergeten. De pastorie is prachtig met haar fraaie tuin. ’s Morgens word je gewekt door de vogels en de heerlijke geuren uit de keuken. Het eten is dan ook verrukkelijk. Bij mooi weer wordt in de tuin geschilderd. Nicole helpt en motiveert je waar nodig. Wel of niet kunnen schilderen is niet zo belangrijk. Plezier staat voorop. Aan het eind van de week is er een expositie van alle gemaakte schilderijen. Heel leuk om alle kunstwerkjes van iedereen bij elkaar te zien. Kortom, Truus en Nicole doen er alles aan om je een fijne week te bezorgen. Janny