ygrande en omgeving

Rondom Le Presbytère
Het prachtige landschap van Ygrande straalt vooral eenvoud en rust uit. Veel weilanden zijn omheind met hagen van meidoorn, afgewisseld met sleedoorn en rozen. Opvallend zijn de populieren en fruitbomen waarin volop mistletoe groeit. Het gebied is een van de minst lichtbevuilde streken van Frankrijk. Het kan er ’s avonds aardedonker zijn. Dat betekent dat er bij helder weer een prachtige sterrenhemel te zien is. En dan de schilderachtige dorpjes, waaronder Ygrande, met ieder hun eigen kerkje, bijna allemaal uit de elfde of twaalfde eeuw, en de mooie huizen, waarvan vele prachtig zijn opgeknapt.

De twaalfde-eeuwse, Romaanse kerk Saint Martin met een bijzondere stenen toren staat slechts vijf meter van de poort van de pastorie. Zou het toeval zijn dat de kerk in Warnsveld ook vernoemd is naar de heilige Martinus…? Door het beieren van de klokken word je ’s ochtends om 7 uur gewekt. Deze klokken hoor je ook om 12 uur ‘s middags en 7 uur ’s avonds.


Ygrande is een rustig dorp met een vriendelijke bevolking en heeft niet alleen een supermarkt “Le Petit Casino”, een aantal cafés, een hotel, drogisterij en twee kappers, maar ook een bakker. Dus dat betekent elke ochtend vers brood.
Le Presbytère staat aan Le Rue Emile Guillaumin, genoemd naar de Franse schrijver Emile Guillaumin, die leefde in het begin van de twintigste eeuw en bekend is geworden
door zijn boek “La vie d’un simple”. Het huis waarin hij geboren is, is nu een museum.
Château d’Ygrande is een prachtig hotel op een paar kilometer buiten Ygrande. Het ligt op een schitterende plek, heeft een fantastisch restaurant, een stoeterij en een manege.

Om te bezoeken
Bourbon-L’Archambault ligt op 10 kilometer van Ygrande. Het is een stadje met thermale baden, die al in de oudheid bekend waren, en met indrukwekkende ruïnes van een kasteel, waarvan nog drie torens over zijn.


Herrison is een klein, oud stadje aan de oever van de rivier de Aumance. Het bevindt zich een paar kilometer ten zuiden van het schitterende staatsbos Forêt Dominale de Troncais, met de mooiste eikenbossen van Frankrijk. Er zijn zelfs eiken van meer dan 300 jaar oud. Fantastisch voor een wandeling en picknick, dus wandelschoenen niet vergeten.


Vieure is 5 kilometer van Ygrande verwijderd, met als aanraders het Plan d’Eau en het Château de la Salle.
Souvigny is een bijna middeleeuws stadje waar zich de voormalige Romaansgotische priorijkerk (= een kerk met een klooster) Saint-Pierre-et-Saint-Paul bevindt. Dit is een van de mooiste kerken van de Bourbonnais en de grafkerk van de hertogen van Bourbon. De kerk was lange tijd verbonden met Cluny, in de Middeleeuwen het centrum van de christelijke wereld. Daarnaast is er een oudhedenmuseum en een museum voor kristal- en glaswerk gevestigd. Ieder jaar in de zomer worden er middeleeuwse feesten georganiseerd.


In Ainay-Le-Vieil, gelegen in de Cher, is een bijzonder kasteel dat het aanzien heeft van een middeleeuwse vesting. Het is omgeven met een schitterend park in deels Engelse en deels Franse landschapsstijl en heeft vijf chartreuses. Dit zijn ommuurde thematuinen, waaronder een pluktuin, een kruidentuin en een meditatietuin. Er is ook een prachtige rozentuin met niet alleen een aantal oude soorten die teruggaan tot de 15e eeuw, maar ook met enkele nieuwe, geurende variëteiten.
Het kleine achthoekige fort met slotgracht werd in de 13e eeuw gebouwd en de negen torens en vestingmuren zijn nog allemaal in goede staat. Het laatgotische woongedeelte en de kapel in renaissancestijl zijn echte bezienswaardigheden. Jacques Coeur was korte tijd de eigenaar. Sinds 1467 behoort het toe aan de familie Bigny.


Een paar kilometer verderop bevindt zich Devrant, met Romeinse ruïnes van een amfitheater, een tempel en een badhuis.
Nevers ligt aan de Loire. Deze pleisterplaats heeft een rijk cultureel erfgoed, een prachtige architectuur en wordt gezien als stad van kunst en ambachten: naast het bewerken van hout en het aardewerk staat de stad bekend om het graveren van kristal. Vanaf de roodbruine zandstenen brug is er een prachtuitzicht op de tegen een heuvel gebouwde stad.


Apremont sur Allier is één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Het is dicht bij Nevers gelegen en herbergt een Château en Le Parc Floral. Hier bevinden zich prachtige bomen, heesters en borders met bloemen geplant op kleuren, die mooi in elkaar overgaan. Het is een heerlijke plek om rond te dwalen, waarbij ook een pittoreske wandeling langs de Allier, eventueel met picknick, eigenlijk niet mag ontbreken.


Bij Le Bec du Allier komen de Loire en de Allier samen. In het kanaal Latéral gaan boten met behulp van een liftsluis omhoog om zo de rivier over te steken.
Het Château en de tuin van Drulon zijn geschikt voor zowel wandelaars als voor liefhebbers van kunst en tuinen. Op ludieke wijze worden kunstwerken op onverwachte plaatsen geëxposeerd: hangend in de bomen, drijvend op het water of op een geheimzinnige plek in het labyrint. Werken die niet naar buiten kunnen, zijn te vinden in de expositiezalen van het château.
Hortus Balaine , bij Villeneuve sur Allier, is één van de weinig botanische tuinen in Frankrijk die nog in particulier bezit is. Deze tuin is een reconstructie van een 14 e -eeuwse tuin in Engelse stijl. Op ongeveer 20 hectare grond staan sinds 200 jaar 2500(!) plantensoorten, waaronder exotische bamboesoorten. Het Château, gebouwd in Bourbonnaisstijl, is al 7 generaties in dezelfde familie en wordt nog steeds bewoond.
Op 30-jarige leeftijd trok de mooie botanicus Aglaé Adanson, dochter van de beroemde natuuronderzoeker Michel Adanson, zich begin 1800 terug op Château Balaine. Zij begon met het ontginnen van de arme grond, het droogleggen van de natte delen en het maken van een ontwerp voor de beste grond van het park.
Door haar passie voor planten deed zij onderzoek naar de verzorging van planten. Exotische planten, meegebracht door grote plantenkundigen van die tijd per boot, probeerde zij te laten acclimatiseren. Het is vooral aan haar geduld, observatie en intuïtie te danken dat wij nu, twee eeuwen later, nog steeds kunnen en mogen genieten van deze schitterende tuin. Sinds 1993 is Château Balaine een Historisch Monument.
Table d’hôte ‘La Lue’ is de idyllische plek van Henk van der Krabben en Irma Witte. Op 7 hectare grond houden zij schapen, paarden en kippen, terwijl ze een aantal avonden per week groepen van maximaal 18 gasten ontvangen. Ze serveren dan maaltijden, die bereid worden in een houtgestookte oven. Het is een oude oven, die steen voor steen is afgebroken, weer in elkaar is gezet en onder een overkapping is geplaatst op een van de mooiste plekken van het terrein.
Deze overkapping, met een gebint van eikenhout en houtverbindingen, is aan drie zijden open, waardoor het een geweldige ervaring is om aan de lange en mooi gedekte te genieten van de laatste zonnestralen en de ondergaande zon.


De tuinen van de Priorij d’Orsan worden ook wel ‘de belofte van een hemels paradijs’ genoemd. Deze middeleeuwse tuinen zijn in de jaren negentig met veel elegantie als het ware uit het verleden herrezen. Om een waarheidsgetrouwe sfeer te creëren, hebben de tuiniers de middeleeuwse miniatuurschilderkunst als leidraad genomen. Mooie gevlochten omheiningen vormen de afscheiding, met hoge perken, prieeltjes en tongewelven. Heerlijk om er in alle rust op ontdekkingstocht gaan door de moestuinen, de boomgaarden, de eenvoudige tuin, de doolhof van fruitbomen en de rozentuin. Maar ook om er gewoon te genieten van de rust en nieuwe inspiratie op te doen, en om er lekker te lunchen met groenten en vruchten uit de tuin.