schilderen – Gelaat en Gestalte

Zaterdag 4 juli t/m zaterdag 11 juli 2020

door Nicole Huijs-Karrèr

Een glooiende omgeving met karakteristieke kastelen, in een prachtig deel van de Auvergne. Dit heerlijke Franse landschap in je opnemen, ontspannen en genieten. Ondertussen kijken naar zowel de krachtig omlijnde, felle kleurvakken in de heftige en theatrale portretten van Alexej von Jawlensky als de onbestemde, parkachtige achtergronden bij de ingetogen gestalten van Leo Schatz. Deze contrasterende tegenstellingen zorgen als vanzelf voor inspiratie en zetten je aan tot ‘spiegelend schilderen’. Met acrylverf op 300 grams aquarelpapier of eventueel op zelf meegebracht doek, een klein groots schilderproces!

thumb_DSC_0435_1024

Impressie WeekProgramma
Spiegelend beelden creëren, terwijl je je persoonlijke en unieke uitdrukkingsvorm zoveel mogelijk tot zijn recht laat komen. Dit is wat in deze schilderweek, onder leiding van Nicole Huijs-Karrèr, voorop staat. Je laat de Franse omgeving op je inwerken, terwijl Nicole in dagelijkse lezingen van ongeveer een half uur de indrukwekkende levensverhalen van een tweetal expressionistische schilders vertelt: de Rus Alexej von Jawlensky (1864 – 1941) en de Nederlander Leo Schatz (1918-2014). Von Jawlensky verlaat in 1896 Rusland om vanuit München kennis te maken met Franse kunststromingen (met tijdsgenoten als Matisse en Van Gogh) en daar de basis te leggen voor een geheel eigen stijl van duidelijk aangezette contourlijnen. Schatz wordt geboren met een groot tekentalent en zal hier in zijn latere leven ook gedichten bij schrijven. In oorlogstijd wordt hij verzetsman en raakt hij geïnspireerd om te schilderen: kleurrijke en toch ook ingetogen kleurvlakken die zich vormen tot voorstellingen die uit een droomwereld lijken te komen.

DSC_0273

Niet alleen rond om je heen kijken naar de omgeving, de tuin en naar vroegere voorbeelden werkt inspirerend, maar juist ook heel dichtbij, naar wat andere deelnemers maken.  Aan het eind van de schildersessies wordt dan ook telkens elkaars voortgang bekeken en besproken. Gaandeweg zal iedereen ontdekken hoe groot en rijk en ook verrassend je fantasie kan zijn. En hoe je dit op een eigen manier in prachtig schilderwerk kunt omzetten.

schilderen2

We schilderen zoveel mogelijk in de tuin van de pastorie, een oase van rust, ruimte en kleur. Hierbij zal Nicole je graag begeleiden bij de technische en kunstzinnige uitdagingen van de deze week. Uiteraard gaan we ook de verdere omgeving rondom Ygrande verkennen en een paar schets- en foto-opdrachten op locatie uitvoeren. Inspiratie genoeg dus!

De kosten voor deze workshop zijn € 695.- per persoon, incl. de materialen die nodig zijn voor het schilderen, alle overnachtingen, maaltijden en drinken, maar excl. de reis.

Voor meer informatie, zie ook www.nicolekarrer.nl

Ga naar het aanmeldingsformulier om je te verzekeren van een plek om jezelf deze prachtspiegel voor te houden.

Reacties deelnemers
• Dit jaar wordt mijn 3e schilderworkshop in Ygrande. Zodra je in Ygrande arriveert en de pastorie binnenkomt, voel je je thuis. De ontvangst met koffie en lekkers doet je de reis vergeten. De pastorie is prachtig met haar fraaie tuin. ’s Morgens word je gewekt door de vogels en de heerlijke geuren uit de keuken. Het eten is dan ook verrukkelijk. Bij mooi weer wordt in de tuin geschilderd. Nicole helpt en motiveert je waar nodig. Wel of niet kunnen schilderen is niet zo belangrijk. Plezier staat voorop. Aan het eind van de week is er een expositie van alle gemaakte schilderijen. Heel leuk om alle kunstwerkjes van iedereen bij elkaar te zien. Kortom, Truus en Nicole doen er alles aan om je een fijne week te bezorgen. Janny