beeldhouwen

Zaterdag 2 juli t/m zaterdag 9 juli 2022 of Zaterdag 9 juli t/m zaterdag 16 juli 2022

door Frans Gerritsen

Moeiteloos een ruwe steen naar je hand leren zetten in het rustgevende Franse coulisselandschap.
Je eigen scheppend vermogen stimuleren en ontdekken hoe verrassend het is om een beeld, dat je al jaren hebt willen maken, gaandeweg uit je handen te laten groeien.

beeld5

Plezier beleven aan vormgeven en moeiteloos een ruwe steen leren bewerken in de ontspannen omgeving van Ygrande. Een heerlijk avontuur met een resultaat dat bijna altijd boven je verwachting is. En als een niet al te harde steensoort gekozen wordt, is onervarenheid geen belemmering.
Bijzonderheid hierbij is dat in 5000 jaar het gereedschap voor beeldhouwen met de hand – namelijk met hamer en puntbeitel zoals in deze week wordt gedaan – niet veranderd is.

Er zijn drie soorten stenen: stollingsgesteente, zoals basalt, graniet en lava, afzettingsgesteente, bijvoorbeeld kalksteen, en omzettings- of metamorfe-gesteente, zoals marmer. Het met de hand bewerken van stollingsgesteente is echter bijna niet mogelijk, omdat het veel te hard is. Er wordt in deze week dan ook met afzettingsgesteente gewerkt.

In de zomer van 2016 heeft Frans Gerritsen, gepassioneerd beeldend kunstenaar en docent beeldende vorming, voor het eerst en met veel succes een workshop beeldhouwen verzorgd in Ygrande. Het was direct duidelijk dat dit niet eenmalig was! Ook in 2022 krijgt het opnieuw een vervolg in hartje zomer.

Voor Frans is beeldhouwen de ultieme manier om rust en stilte te vinden. “Je gaat op zo’n moment helemaal op in de steen, de vorm en het geluid van het houwen, wat in Frankrijk versterkt wordt door de mooie en rustgevende locatie. Het is er echt heerlijk hakken!” Ervaring is niet nodig. Het gaat om de eigen wensen, de ontwikkeling van creativiteit en het opdoen van inspiratie.

Impressie Weekprogramma
Op dinsdag/zaterdag na 16.00 uur word je ontvangen met een drankje en een heerlijk welkomstdiner. De volgende dag gaat ieder aan de slag met beeldhouwen. In overleg met Frans Gerritsen, beeldhouwer van beroep en met jarenlange ervaring als docent beeldhouwen, kan een keuze gemaakt worden uit diverse steensoorten zoals albast, serpentijn, kalksteen en verschillende soorten speksteen. Iedere dag is er een uitgebreid ontbijt. Rustpunten zijn de koffie-, lunch- en theetijd en elke avond een 3-gangendiner. In de week zijn verder geen excursies vooraf gepland, terwijl daar uiteraard wel de ruimte & mogelijkheid voor is. Zo kunnen er bijvoorbeeld uitstapjes gemaakt worden naar de wekelijkse markt (elke dinsdag) in Cosne d’Allier, naar Bourbon L’Archambault, een schitterend stadje, of naar één van de prachtige tuinen in de omgeving (zie ook Ygrande en omgeving). Kortom, genoeg te doen naast beeldhouwen.

De kosten voor de workshop bedragen € 750,- per persoon, incl. alles, maar excl. de steen en de reis.

Voor meer informatie, zie ook www.zeppgerritsen.nl
Of ga direct naar het aanmeldingsformulier.

beeld4

Reacties deelnemers
• Ik ben geen kunstenares, maar ik heb genoten van de workshop beeldhouwen in Ygrande. Een prachtig huis, een geweldige gastvrouw en een docent beeldhouwen die me alle vrijheid gaf, maar ook mijn vragen wilde beantwoorden/mijn grenzen wilde meebeleven. Ria

• De gastvrouw, Truus, kan van ieder eetmoment een waar feest maken, met oog voor detail! Een geweldige omgeving: een oude pastorie, met een mooie tuin, een geweldige woonkamer met een gezellige open haard. Kortom, een plek om bij je zelf thuis te komen. Zeker na een dag lekker beeldhouwen! Astrid

• In een kleine groep overdag ontspannen beeldhouwen in een mooie tuin, aan een meegebrachte steen waarbij ik thuis in de vorm was vastgelopen. De heerlijke lunches en diners die Truus ons voorzette maakten de week compleet! Nicole